Դեղերի նկարագրություն


Ինսուլտից կարելի է խուսափել` սնվելով տոմատով

Ինսուլտից կարելի է խուսափել` սնվելով  տոմատովРИА <Новости>-ի հավաստմամբ` դա պարզվել է ամերիկացի գիտնականների հետազոտությամբ: Հայտնի է, որ լիկոպինն ինչպես տոմատին, այնպես էլ գուավայի և ձմերուկի պտուղներին համապատասխան գույն հաղորդող պիգմենտն է, և ահա գիտնականներին հաջողվել է պարզել, որ այն մարդկանց թվից, ում օրգանիզմում նկատվել է լիկոպինի ամենաբարձ խտություն, եզակիներնն են բախվել ինսուլտի հետ:

Հետազոտման տակ է եղել 46-65 տարեկան ֆինլանդացի 1031 տղամարդ: Լիկոպինի մակարդակը նրանց մոտ չափվել է 12 տարի տևած հետազոտության սկզբին: Այդ ամբողջ ընթացքում ինսուլտ է գրանցվել 67 փորձարկվողի մոտ: 1031-ից 258-ի մոտ դիտվել է լիկոպինի ամենացածր մակարդակ, և վերջիններիցս կաթված են տարել 25-ը: 259 հոգու մոտ գրանցվել է ամենաբարձր մակարդակ, և այդ խմբում 11 հոգի են ինսուլտ տարել:

Հաշվարկելով թրոմբների հարուցած կաթվածների դեպքերը, գիտնականները համոզվել են, որ լիկոպինի ամենաբարձր խտությունն է ընկած ինսուլտի վտանգի 59-տոկոսյա իջեցման մեջ:

Ջունի Կարպի`Կուոլիոյի/Ֆինլանդիա/ համալսարանի դոկտոր. <Դա մի անգամ ևս ապացուցում է, թե մրգերով ու բանջարեղենով հարուստ սննդակարգը որքան օգտակար է օրգանիզմի համար, ու որ կապված է գլխուղեղի կաթվածի նվազեցման և անոթների առողջացման հետ>:










  1.366376 | 353kb