Դեղերի նկարագրություն


Աղի բարձր պարունակությամբ սննդակարգերն ու հելիկոբակտերիոզը երկու անգամ մեծացնում են ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգը

Աղի բարձր պարունակությամբ  սննդակարգերն ու հելիկոբակտերիոզը երկու անգամ մեծացնում են ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգըԳիտնականները պարզել են, որ երկու գործոններ`աղի բարձր պարունակությամբ սննդակարգերն ու հելիկոբակտերիոզը (Helicobacter pylori մանրէով վարակվածությունը) երկու անգամ մեծացնում են ստամոքսի քաղցկեղի առաջացման վտանգը: Այս մասին հայտնում է միկրոկենսաբանության ամերիկյան ընկերության «Infekcion and immunity» հանդեսը:

Ամերիկացի մասնագետների դեռ ավելի վաղ իրականացված համաճարակաբանական հետազոտությունները ցույց էին տվել, որ աղի շատ օգտագործումն ինքնին ստամոքսի քաղցկեղի վտանգի գործոն է: Ինչ վերաբերում է Helicobacter pylori—ին, ապա այն առկա է աշխարհի բնակչության շուրջ կեսի օրգանիզմում, և իրեն կրողների 80 տոկոսի մոտ անցանկալի նշաններ ցույց չի տալիս: Իսկ 20 տոկոսի մոտ դեռևս անբացատրելի պատճառներով այն հրահրում է խոցային հիվանդության առաջացում, որոշների մոտ էլ այդ հիվանդությունը վերաճում է ստամոքսի ադենոկարցինոմայի…

Հետազոտության հեղինակները (ԱՄՆ Թենեսսի նահանգի Նեշվիլ քաղաքի Vanderbilt University scool of Medicine-ից), ձգտելով որոշել այդ առեղծվածին նպաստող գործոնները, «in vitro» գիտափորձերում պարզել են, որ բակտերիային շրջապատող միջավայրում աղի բարձր խտությունը Helicobacter pylori- ին ստիպում է ուժեղ կերպով սինթեզել CagA օնկոսպիտակուց, այսինքն` նրան տալիս է կանցերոգեն հատկություն և դարձնում ավելի վիրուլենտ:

Ինչպես գտնում են հետազոտության հեղինակները` ստացված արդյունքները միանշանակ խոսում են այն մասին, որ Helicobacter pylori- ի քաղցկեղածին էֆեկտը կապված է հենց աղի չափից շատ օգտագործման հետ: Այդ առեղծվածի հետևում կանգնած մոլեկուլյար մեխանիզմն առայժմ պարզ չէ: Հեղինակները մատնանշում են, որ կերաբաժնում աղի պարունակության մակարդակի նվազեցումը կարող է նպաստել ստամոքսի քաղցկեղով հիվանդացության ցուցանիշների իջեցմանը:

2013 թվականի մարտին էլ Յելի համալսարանի գիտնականների հետազոտությունը ցույց տվեց, որ սննդակարգում կերակրի աղի քանակությունը կարող է պայմանավորել իմունային համակարգի ակտիվությունը և հանգեցնել այնպիսի հիվանդությունների առաջացմանը, ինչպիսին` ցրված սկլերոզն է:










  0.754868 | 355kb